AKTUELNO

Meštani Gračanice i okolnih mesta na jugu Kosova i Metohije, među kojima su u velikom broju najmlađi sa svojim roditeljima, prisustvovali su danas paljenju Badnjaka ispred crkve u porti manastira Gračanica.

Nakon paljenja Badnjaka, svešetnici su podelili pogaču okupljenima, orahe, pšenicu, a za najmlađe su pripremili i bombone.

Ulice Gračanice su ulepšane novogodišnjim ukrasima, badnjacima, a prazničnoj atmosferi doprinosi i sneg, koji je počeo da pada u toku dana.

Badnji dan i Božić u Gračanici dočekuju se na poseban način, uz prazničnu atmosferu, ali kako je za Tanjug kazao predsednik te opštine Srđan Popović, meštani su zabrinuti i uznemireni zbog svakodnevnih poteza privremenih prištinskih vlasti.

On je ispričao da se Badnji dan i Božić u Gračanici obeležavaju na veoma lep način, te da je obeležavanje počelo jutros kada je, kaže, zajedno sa meštanima bio u seči Badnjaka.

- Lepo je videti ljude da na jedan poseban način pristupaju svemu tome - kaže Popović i dodaje da Božić ima posebnu čar kada se dočekuje na KiM.

Foto: Tanjug

Ističe da Srbi na KiM moraju da neguju ono što su im preci ostavili, te da se danas više nego ikada mora raditi na jedinstvu srpskog naroda.

- Moramo jedinstveno i bratski da pristupimo rešavanju svih problema koji su nas snašli i da kroz praznike i sam Božić, koji ima posebnu ulogu u životu svakog Srbina, smognemo snage da ostanemo i opstanemo na našem Kosovu i Metohiji - rekao je Popović.

Objašnjava da lokalna samouprava svakodnevno kontaktira sa lokalnim stanovništvom i pokušava da na razne načine nađe način da prevaziđu trenutno stanje.

Za sada se, kaže, još ne osećaju velike posledice taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije, s tim što su, dodaje, pre sedam dana počeli da traže alternativna rešenja za prevazilaženje humanitarne katastrofe u slučaju da do nje dođe.

- Neke namirnice su drastično poskupele, neke cene su ostale iste - navodi Popović, koji je zahvalio lokalnim trgovcima koji ne koriste situaciju za svoje lične interese, već su solidarni sa stanovništvom.

Foto: Tanjug

Kaže da su poskupele osnovne namirnice - hleb, mleko..., što varira iz dana u dan i dodaje da to još nisu cene koje mogu da ugroze egzistenciju srpskog naroda na jugu KiM.

- Svi željno iščekujemo da ovo ludilo prestane, nadamo se da će EU konačno shvatiti da ovakav pristup rešavanja situacije nikome ne može doneti dobro. Mi kao političari svakodnevno apelujemo i ukazujemo na to koliko je štetno i koliko će ovo stanje loše uticati na dalje odnose Prištine i Beograda - navodi Popović.

Dodaje da mnogo toga zavisi od međunarodne zajednice i ističe da Priština i dalje nastoji da jednostranim potezima uceni naše rukovodstvo ne bi li se došlo do nekog rešenja koje će njima odgovarati, što je, ocenjuje, malo verovatno da će se i desiti.

Za sam Božić, predsednik opštine će, kaže, već od jutra obići mlade bračne parove sa više dece i socijalno ugroženo stanovništvo, kojima će podeliti pakete sa hranom.

Foto: Tanjug

- Od prošle godine smo pokrenuli akciju da mlade bračne parove sa puno dece i socijalno ugrožene obilazimo i delimo im pakete sa hranom i simbolično nosimo po jedno pečeno prase. To je već u našem narodu izazvalo veliko interesovanje i zadovoljan sam što poprima tolike razmere da postaje tradicija - kaže Popović.

Za pravoslavnu Novu godinu Popović je najavio da će biti organizovan tradicionalno doček uz pečenog vola i kuvanu rakiju, a meštane u Gračanici će zabavljati Tropico bend.

Navodeći da je 2018. godina bila uspešna za opštinu Gračanica, kao i da su sve što je planirano i ostvarili, Popović je poželeo da toj opštini na jugu Kosmeta takva bude i 2019. godina.

#Gračanica

#Srđan Popović

'